av innholdet i Nasjonenes fabrikk
Svein Magnus Grodys arbeidet i mer enn 50 år med sitt verk om Det norske folks oldhistorie. Gjennom studier og egne analyser av sagalitteratur og øvrig europeisk kildemateriale har han koblet skildringene i sagaene sammen med andre europeiske kildeopplysninger. En viktig del i dette arbeidet er basert linguistiske studier. På grunnlag av ords betydning i de ulike språkene kunne han koble utallige hendelser sammen slik det fremgår i verket.
Gjennom 3 bind er hendelser i Norden og Europa fram til Harald Hårfagre presentert.
Det er interessant og spennende at Grodys’ presentasjon av oldhistorien er basert på, og gjennomført ved lingvistiske studier av gamle verk som han har fått tilgang til, blant annet ved besøk i ulike bibliotek i Europa og Egypt.
Grodys oldhistorie dekker tiden fra de indoeuropeiske folk rundt Svartehavet, faraoene i Egypt og senere innvandring til Europa og Norden.
Verket burde ha interesse for alle som er opptatt av historie. Oldhistorien, som danner grunnlaget for vår kultur, er lite kjent. Overraskende er blant annet at Svein Grodys har funnet ut at folk i Norden sannsynligvis har hatt stor innflytelse i Europa gjennom store deler av oldtiden.
Hans samlede verk er på til sammen 556 sider + tabeller over kongerekker og stikkordregister
I bind 1 omtales indoeuropeiske folk rundt Svartehavet og deres kontakter og ekspansjon i områdene rundt.
I bind 2 behandles innvandringene til Europa og Skandinavia, og de omfattende forbindelsene mellom nordeuropeiske folk og middelhavsrikene poengteres. Bindet runder av med folkevandringene og erobringen av Vestromerriket.
Bind 3 tar for seg de turbulente tidene etter Romerriket med konsolideringen av statsdannelsene etter folkevandringene. Her vektlegges i første rekke Nord- og Mellom-Europa med Storbritannia, Russland og Skandinavia i spissen.
Gjennom hele verket har Grodys klart å knytte folkene og utviklingen til et dokumentert og troverdig persongalleri, selv om dette i noen perioder kan være mytepreget. Dette gjør stoffet levende og interessant, selv om den omfattende stoffmengden og de mange dimensjonene i dette krever mye av leseren.
Svein Magnus Grodys gransking av navn og hendelser har gitt mange interessante resultater. Han mener å påvise at flere nordiske konger og ledende personer har hatt direkte kontakt med Romas keisere? Videre at:
- Odin, Tor, Loke, Frøya etc. kan ha vært norskættete konger i fordums tid blant annet i kongsgården Åsgård som lå ved Svartehavet.
- Odin har vært en tittel som ble brukt om flere personer. Verket omtaler i alt 11 forskjellige odiner i et spenn på flere hundre år, blant annet Odinatus, romersk konsul.
- Det kan være flere som ble kalt Harald Hårfagre som hersket i Norge før “vår” Harald Hårfagre samlet Norge til et rike. Disse er omtalt i forskjellige sagaer og er blitt blandet sammen til èn person.
- Kong Arthur i England hadde bånd til Norge (Grodys har inspirert fremføringene av Kong Arthur spillet som fremføres annet hvert år på Sandsøya sør for Ålesund).
- Den norske kongen Halfdan Gamle (d. 261) arvet sin grandonkel Dan Storlatne alias keiser Maximin Trax og fikk tilgang til store troppestyrker som gjorde ham i stand til å dominere Europa nord for Alpene. Fra hans sønner stammer de fleste av Europas senere kongehus.
- Hunerne, som veltet det vestromerske riket, var gotere fra Norden og Tyskland i allianse med andre rytterfolk. Således skrev historikeren Priscus etter sitt møte med Attila at hunernes språk var gotisk.
- Erik Målspake, også kalt Alaric Balt, erobret Italia i år 410. Han var fra Rennesøy i Rogaland.
- Det har vært mulig å identifisere kongerekker for Norge og for deler av landet i et lengre tidsspenn før Harald Hårfagre.
Det er således overraskende resultater Svein Grodys har kommet fram til. Noen av resultatene bør inntil videre betraktes som innlegg i debatten om skandinavenes og nordmennenes innflytelse i Europas utvikling.
Utdrag fra ‘Nasjonenes Fabrikk’
- Innledningen i boken
- Etterslektstre for Jotun-Bjørn (Asmundsønn) ca. 620 e.Kr. (forfar bl.a. til Harald Lodbrok og Knute den mektige)
- Etterslektstre for Olav Trætelgja Ingjaldsønn ca. 650 e.Kr. (forfar bl.a. til den norske kongen Harald Riki (Hårfagre (nr. 3)) og hans etterkommere)
Det skal nevnes her at SM Grodys har beskrevet nordiske konger fra ca. 1780 f.Kr. Det er et anselig arbeid han har utført her.